







साहित्य अकादेमी, नई दिल्ली

आ

महाराज लक्ष्मीश्वर सिंह मेमोरियल महाविद्यालय, दरभंगा, बिहार

संयुक्त तत्त्वावधानमे आयोजित

पं. गोविन्द झा आ अमरनाथ झा

द्वि दिवसीय जन्मशतवार्षिकी मैथिली संगोष्ठीमे सादर आमन्त्रित छी

18-19 अगस्त 2022

सभागार, एम.एल.एस.एम. महाविद्यालय, दरभंगा, बिहार

कार्यक्रम

बृहस्पति दिन, 18 अगस्त 2022

उद्घाटन सत्र : पूर्वाहुन 10.00 बजेसँ अपराहुन 1.00 बजे धरि

स्वागत वक्तव्य : के. श्रीनिवासराव

सचिव, साहित्य अकादेमी

विषय प्रवर्तन : अशोक कुमार झा 'अविचल'

संयोजक, मैथिली परामर्श मण्डल, साहित्य अकादेमी

उद्घाटन वक्तव्य : भीमनाथ झा

प्रख्यात मैथिली साहित्यकार

बीज वक्तव्य : पं. गोविन्द झा पर केंद्रित - रमानन्द झा 'रमण'

प्रख्यात मैथिली साहित्यकार

अमरनाथ झा पर केंद्रित - सदन मिश्र

प्रख्यात मैथिली साहित्यकार

विशिष्ट अतिथि : शशिनाथ झा

कुलपति, कामेश्वर सिंह दरभंगा संस्कृत विश्वविद्यालय

मुख्य अतिथि : सुरेन्द्र प्रताप सिंह

कुलपति, ललित नारायण मिथिला विश्वविद्यालय

अध्यक्षीय वक्तव्य : शंभु कुमार यादव

प्रिंसिपल, एम.एल.एस.एम. महाविद्यालय

धन्यवाद ज्ञापन : उषा चौधरी

अध्यक्ष, मैथिली विभाग, एम.एल.एस.एम. महाविद्यालय

सत्र संचालन : प्रेम मोहन मिश्र

सदस्य, सामान्य परिषद्, साहित्य अकादेमी

भोजन

पहिल सत्र : अपराह्न 2.00 बजेसँ - 3.30 बजे धरि

अध्यक्ष : वीणा ठाकुर

आलेख : नरेन्द्रनाथ झा

(पं. गोविन्द झा आ हुनक पारिवारिक पृष्ठभूमि)

रमेश झा

(मैथिली साहित्य आ इसहपुर - पं. गोविन्द झा)

अरविंद 'अक्कू'

(अमर साहित्य सेवी : पिता आ लेखक - पं. गोविन्द झा)

चाय

दोसर सत्र : सायं 4.00 बजेसँ - 5.30 बजे धरि

अध्यक्ष : प्रेम मोहन मिश्र

आलेख : हीरेन्द्र कुमार झा

(मैथिली गद्य आ पं. गोविन्द झा)

भवनाथ झा 'भवन'

(वैय्याकरण एवं भाषाशास्त्री - पं. गोविन्द झा)

सुरेन्द्र भारद्वाज

(मैथिली नाटक आ उपन्यासक विकासमे पं. गोविन्द झाक योगदान)

शुक्र दिन, 19 अगस्त 2022

तेसर सत्र : पूर्वाह्न 10.00 बजेसँ - 11.30 बजे धरि

अध्यक्षः : कमल कांत झा

आलेख : विश्वनाथ पासवान

(अमरनाथ झा आ हुनक पारिवारिक पृष्ठभूमि)

अजीत मिश्र

(मैथिली साहित्य आ नवटोल - अमरनाथ झा)

ललित नारायण झा

('सारस्वत सरमे हे मराल' : एक अध्ययन)

चाय

चारिम सत्र : मध्याह्न 12.00 बजेसँ - अपराह्न 1.30 बजे धरि

अध्यक्ष : जगदीश मिश्र

आलेख : सत्येन्द्र कुमार झा

(अनुवाद साहित्य आ अमरनाथ झा)

अजित आज़ाद

(अमरनाथ झाक साहित्य साधन)

सतीरमण झा

(अमरनाथ झाक साहित्यिक आ प्राध्यापकीय जीवन)

धन्यवाद ज्ञापन ः एन. सुरेश बाबु

उपसचिव. साहित्य अकादेमी

उत्तरापेक्षी : 011-23386626 / 27 / 28; मो. : 09204701325

ई-मेल : secretary@sahitya-akademi.gov.in वेबसाइट : http://www.sahitya-akademi.gov.in









Sahitya Akademi, New Delhi

Maharaj Lakshmishwar Singh Memorial College, Darbhanga, Bihar

cordially invite you to a two-day

Birth Centenary Seminar in Maithili on

Pt. Govind Jha and Amarnath Jha

18-19 August 2022

Auditorium, MLSM College, Darbhanga, Bihar

Programme

Thursday, 18 August 2022

Inaugural Session: 10.00 a.m. - 1.00 p.m.

Welcome Address: K. Sreenivasarao

Secretary, Sahitya Akademi

Introductory Remarks: Ashok Kumar Jha 'Avichal'

Convener, Maithili Advisory Board, Sahitya Akademi

Inaugural Address: Bhimnath Jha

Eminent Maithili Writer

Keynote Address: Ramanand Jha 'Raman' on Pt. Govind Jha

Eminent Maithili Writer

Sadan Mishra on Amarnath Jha

Eminent Maithili Writer

Guest of Honour: Shashinath Jha

Vice Chancellor, Kameshwar Singh Darbhanga Sanskrit University

Chief Guest: Surendra Pratap Singh

Vice Chancellor, Lalit Naravan Mithila University

Presidential Address: Shambhu Kumar Yadav

Principal, MLSM College

Vote of thanks: Usha Chaudhary

Head, Dept. of Maithili, MLSM College

Session coordinator: Prem Mohan Mishra

Member, General Council, Sahitya Akademi

Lunch

First Session: 2.00 p.m. - 3.30 p.m.

Chair: Bina Thakur

Papers: Narendra Nath Jha.

(Pt. Govind Jha and his family background)

Ramesh Jha

(Maithili Literature and Isahpur-Pt. Govind Jha)

Arvind 'Akku'

(Immortal litterateur: Father and Writer-Pt. Govind Jha)

Tea

Second Session: 4.00 p.m. - 5.30 p.m.

Chair: Prem Mohan Mishra

Papers: Hirendra Kumar Jha

(Maithili Prose Literature - Pt. Govind Jha)

Bhavanath Jha 'Bhavan'

(Grammarian and Linguist - Pt. Govind Jha)

Surendra Bharadwai

(Pt. Govind Jha's contribution to the enrichment of Maithili Play and Novel)

Friday, 19 August 2022

Third Session: 10.00 a.m. - 11.30 a.m.

Chair: Kamal Kant Jha

Papers: Vishwanath Paswan

(Amarnath Jha and his family background)

Ajit Mishra

(Maithili Literature and Navtol - Amarnath Jha)

Lalit Narayan Jha

(Saraswat Sarane He Maral - A study)

Tea

Fourth Session: 12.00 noon – 1.30 p.m.

Chair: Jagdish Mishra

Papers: Satvendra Kumar Jha

(Translation and Amarnath Jha)

Ajit Azad

(Amarnath Jha's Literary Practice)

Satiraman Jha

(Amarnath Jha as Writer and Teacher)

Vote of thanks: N.Suresh Babu

Deputy Secretary, Sahitya Akademi

RSVP: 011-23386626/27/28: Mob.: 09204701325 Email: secretary@sahitya-akademi.gov.in

Website: http://www.sahitya-akademi.gov.in